Crnogorci ne žele da lenčare: Neradna nedelja doneće velike gubitke

Novo zakonsko rešenje koje predviđa neradnu nedelju loše je, smatraju u Uniji poslodavaca Crne Gore, uz ocenu da su sasvim izvesni negativni efekti.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

11:57

Crnogorci ne žele da lenčare: Neradna nedelja doneće velike gubitke
FOTO: Depositphotos, olenka-2008

Filip Lazović iz UPCG kaže da razume pozitivne efekte na jedan broj zaposlenih, ali da se Zakonom o unutrašnjoj trgovini pokušava odmeniti ono što je uloga Zakona o radu i drugih propisa koji se bave radnim odnosima.

"Otišlo se u praksu koja nije dobra, a postavlja se pitanje šta će se desiti ako se pojave inicijative da se neradna nedelja proglasi i u ugostiteljstvu, energetici", rekao je Lazović gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

On se osvrnuo na jedan broj poslanika crnogorskog parlamenta koji podržavaju neradnu nedelju, ali da su svesni da jedan takav zakon neće proći ocenu Ustavnog suda.

"Imamo situaciju gde poslanici glasaju za zakon, a sa druge strane su svesni da možda taj zakon nije u potpunosti u skladu sa Ustavom", rekao je Lazović.

Tvrdi da su izvesni negativni efekti neradne nedelje.

"Puno se pričalo o tržnim centrima, velikim privrednim sistemima. Pretpostavlja se da će oni imati velike gubitke. Ako to gledamo sa aspekta unutrašnjeg tržišta, legitiman je argument da će promet nedeljom da se prelije na druge dane. Ali Crnu Goru posmatramo kao turistički orijentisanu. Imate situaciju da tokom sezone neki privredni subjekti neće moći da rade nedeljom, pa se postavlja pitanje može li se taj promet nadoknaditi, ja mislim da ne može", ističe Lazović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: