Ledena poslastica osvojila komšije: Najviše se jede sladoled iz Srbije i Hrvatske

Građani BiH najviše jedu sladoled koji im dolazi iz Srbije, Hrvatske i Poljska, to pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

09:25

Ledena poslastica osvojila komšije: Najviše se jede sladoled iz Srbije i Hrvatske
FOTO: Epa,TIMM SCHAMBERGER

Ova ledena poslatica najviše se kupuje tokom leta zbog visokih temperatura, pa je i uvoz veći pred sezonu.

U prvih pet meseci uvezeno 2.119.727,42 kilograma sladoleda vrednosti 11.268.238,69 KM.

"Najviše sladoleda je uvezeno iz Hrvatske, i to 1.270.783,26 kilograma vrednosti 5.659.752 KM", kažu u UIO BiH.

Za razliku od februara, marta i aprila, kada je mesečno uvezeno oko 250.000 kilograma sladoleda iz Hrvatske, do drastičnog povećanja došlo je u maju, kada je uvezeno skoro pola miliona kilograma sladoleda.

Nakon Hrvatske, najviše sladoleda u prvih pet meseci uvezli su iz Srbije, ali skoro četiri puta manje, odnosno 345.992,68 kilograma sladoleda od istočnih komšija.

Sudeći prema podacima UIO BiH, nakon naših prvih komšija, najveće količine sladoleda su pristigle iz Poljske i Mađarske. Osim iz ovih zemalja, osvežavaju se i sladoledima iz Slovenije, Mađarske, Francuske, Severne Makedonije, Litvanije, Estonije, Nemačke, Italije, Češke, Bugarske, Ukrajine i Grčke.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da u BiH nema proizvodnje sladoleda, osim firme u Čitluku koja nije domaća, nego iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: