Veće akcize podstakle šverc: Svaka druga paklica cigareta nelegalna

Bečići -- BiH je akcizu za 1.000 cigareta povećala sa 28 evra u 2010. na 90 evra u 2018. godini, što je dovelo do toga da ilegalna trgovina premaši 50 odsto tržišta.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: EPA, ALAA BADARNEH.
FOTO: EPA, ALAA BADARNEH.

Time je, praktično, svaka druga paklica cigareta u BiH nelegalna, ukazao je direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez.

Pekez je na Samitu guvernera u Bečićima istakao da BiH zbog toga gubi 250 miliona evra godišnje, a s druge strane, njihov primer je dobar pokazatelj kako fiskalna politika, ako ide prebrzo, dovodi do negativnih efekata.

"Ovakav porast akciza i cena duvanskih proizvoda bio je preveliki teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama", rekao je Pekez.

Naveo je da JTI snažno podržava odluku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se akcizne stope smanje i uvede trogodišnji moratorijum na povećanja akcize.

“Duvanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regionu sa 3,5 milijarde evra poreza na prihod, a samo je kompanija JTI u regionu uplatila za porez više od 606 miliona evra u 2018. godini. Naša industrija je važan činilac stabilnosti i likvidnosti budžeta”, rekao je Pekez.

Naveo je da je neohodno da akcizne politike budu prilago]ene socijanoj i ekonomskoj situaciji, a da se povećanje akciza vrši umereno i postepeno.

Region

strana 1 od 48 idi na stranu