Čistačice na hrvatskom primorju plaćene i do 1.300 evra

Gužve na šalterima policijskih stanica na kojima se predaju zahtevi za dozvole za rad za državljane van Evropske unije i dalje ne opadaju.

Region

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

10:35

Čistačice na hrvatskom primorju plaćene i do 1.300 evra
FOTO: EPA, STRINGER

To se može videti pre svega u kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima gde desetine stolova poslužuje jedan konobar, gde se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno edukovanog kadra, a turistička sezona praktično nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cene navedenih usluga, piše Novi list.

Još prošle godine na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, dosezale su do 10.000 kuna (oko 1.300 evra), a prema oglasu objavljenom na jednom internet-portalu, cena te usluge na hrvatskoj rivijeri ovoga leta iznosi 700 evra u kunama. Tolika je u oglasu ponuđena plata za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

Cena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna (oko 9 evra), a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu, ili 13,5 evra.

Cena fizičkog rada premašila je cenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom haosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nisu cenjeni, odnosno potpuno su neadekvatno plaćeni.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće oko 9,5 evra. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i da poraste, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: