Sa Kinezima pregovori o uvođenju trgovine kriptovalutama

Komisija za tržište kapitala, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Centralnom bankom, razmatra uvođenje blokčein i tržišta digitalne imovine u Crnoj Gori.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

09:16

Sa Kinezima pregovori o uvođenju trgovine kriptovalutama
Foto: Epa/RICHIE B. TONGO

O tome ozbiljno razgovara sa autoritetima finansijskog tržišta Kine, saopštio je predsjednik te institucije Zoran Đikanović.

On je "Dnevnim novinama" kazao da postoje određene nedoumice, jer se trgovina kriptovalutama primenjuje u mnogo većim ekonomijama, i dodao da se po tom pitanju neće ići "grlom u jagode".

Đikanović je naveo da su više puta bili u Kini i razgovarali sa autoritetima finansijskog tržišta iz Kine, prenela je agencija Mina.

“Da se ne bih hvalio, ostavili smo dobar utisak, čak nam u poslednje dve godine šalju na praksu mlade ljude. U ozbiljnim smo razgovorima o otvaranju blokčein i tržišta digitalne imovine. Čak je na UDG-u otvoren blokčein centar. Imamo određenih nedoumica, jer se i jedno i drugo primenjuju i trguju u mnogoljudnim i većim ekonomijama”, rekao je Đikanović.

On je kazao da Komisija, posebno sa Ministarstvom finansija i Centralnom bankom, razmatra mogućnost uvođenja te trgovine, tim prije što to postoji u nekoliko zemalja članica EU.

“Ja lično nemam odbojnost, ali na bazi razgovora koje smo imali u Pekingu i Šangaju sa ljudima koji su vlasnici ovih kompanija, još nam ostaju nejasna neka pitanja kad je u pitanju tržište male zemlje. Sve ovo sam istakao iz razloga da čitaoci, pre svega poslovni ljudi, shvate da mi u komisiji vrlo intenzivno radimo na ’osvajanju’ najmodernijih i najsavremenijih finansijskih instrumenata”, dodao je Đikanović.

Na pitanje da li Crna Gora ima kadra u toj oblasti, Đikanović je odgovorio da je, s obzirom na to da se još od sredine 90-ih počelo sa obrazovanjem kadra, siguran da ima i u kvalitativnom smislu i u apsolutnom broju ljudi koji razumeju poslovanje na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: