Gasifikacija Republike Srpske dogovorena sa Gaspromom, ali...

Milorad Dodik i Željka Cvijanović dogovorili su u Rusiji sa predstavnicima Gasproma gasifikaciju Republike Srpske koja bi trebalo da počne krajem godine.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

12:43

Gasifikacija Republike Srpske dogovorena sa Gaspromom, ali...
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Međutim, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nijedan dogovor koji je Dodik eventualno postigao tokom posete Rusiji nije usaglašen u Predsedništvu BiH i da samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav te zemlje, prenosi bosanskohercegovačka televizija N1.

Kako se navodi, na sastanku Dodika i Cvijanović sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejom Milerom utvrđeno je da će taj ruski gigant obezbediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.

"Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje. Do jeseni bi trebalo da bude izrađen projekat, to će raditi Gasprom, a mi da pristupimo ugovaranju prolaska gasovoda kroz određene posede. Neće se ići na izuzimanje zemljišta, nego će se plaćati naknada da se cevi ukopaju", rekao je Dodik u Sankt Peterburgu, gde je sa Cvijanović učestvovao na međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je kazao da će se gasovod pružati od Bijeljine do Banjaluke i potom dalje do Prijedora, i da postoji mogućnost da se nastavi i ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ukoliko za to bude postojao interes, prenosi RTRS.

Džaferović je naveo da eventualno postignuti dogovor o gasifikaciji Republike Srpske ne može da ima nikakve pravne posledice za BiH ili bilo koga u toj zemlji i da može da predstavlja jedino kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH.

"Niko u BiH nema niti bi trebalo da ima bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne gasne tokove. Međutim, pitanje gasa i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH", kazao je Džaferović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: