Tek svaka deseta turistička agencija radi profesionalno

U Crnoj Gori ima više od 500 registrovanih turističkih agencija, a samo njih 50 posao rade na profesionalan način, kaže Petar Ivković iz turističkog udruženja.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

08:44

Tek svaka deseta turistička agencija radi profesionalno
Foto: Depositphotos/happyalex

Predsednik Sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju je kazao "Pobjedi" da su od ukupno 500 registrovanih turističkih agencija polovina njih registrovane kao turoperatori, što podrazumijeva veći obuhvat posla i odgovornosti kao organizatora putovanja.

"Ono što je karakteristično za poslovanje privrednih subjekata koji se registruju kao turističke agencije je da uglavnom to rade radi lakšeg obavljanja pojedinih poslova iz zakonom predviđenog delokruga turističkih agencija kao što su organizacija izleta, transfera ili rentakar usluga. Pomenute delatnosti su ujedno i najprofitabilnije delatnosti turističkih agencija", rekao je Ivković, a prenela agencija Mina.

On nema tačan podatak koliko se turističkih agencija u Crnoj Gori bave matičnom delatnošću, ali prema njegovoj slobodnoj proceni na krajnje profesionalan način u svom punom kapacitetu ovom delatnošću se bavi ne više od 50 turističkih agencija.

"U praksi nije retka pojava da se jedan broj turističkih agencija bavi i drugim delatnostima za koje nesu registrovane, a najčešće su to usluge posredovanja u prodaji nekretnina", rekao je Ivković dodajući da to svakako treba sankcionisati kao i sve druge neregistrovane delatnosti.

Prema njegovim rečima, veliki broj preduzeća, a posebno građana se bavi poslovima koji su zakonom iz delokruga turističkih agencija.

“Evidentno je da se na primjer taksisti i razni drugi prevoznici, posebno na primorju, bave plasmanom izleta i transfera. Veliku konkurenciju u domenu privatnog smeštaja čine takozvani ulični dileri koji su prisutni u sivoj zoni već više od dve decenije. Takođe, poslovima posredovanja u smeštaju se na mnogo sofisticiraniji način bave internet dileri u vidu raznih vrsta oglašavanja”, precizirao je Ivković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: