Herceg Novi traži "sezonce": Niko neće da radi za 300 evra

Ugostitelji i ove turističke sezone imaju problem da nađu dobre kuvare, konobare, šankere, poslastičare, sobarice i čistačice, navode iz Biroa rada Herceg Novi.

Region

Izvor: Investitor.me

Četvrtak, 30.05.2019.

14:04

Herceg Novi traži
FOTO: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

I ove godine mladi će odlaziti na rad u inostranstvo, naročito na Maltu, koja je poslednjih godina popularna. Za to vreme u Crnoj Gori će raditi ugostiteljski i hotelski radnici iz okruženja. Na evidenciji Biroa rada nema nezaposlenih koji bi odgovarali profilima koje traže poslodavci.

Na evidenciji Biroa rada nema nezaposlenih koji bi odgovarali profilima koji traže poslodavci. Od 19 konobara sa evidencije Biroa, većina su teže zapošljiva lica, koja su ušla u šestu ili sedmu deceniju života, a jedan broj njih, iako imaju diplomu, nikada nisu radili kao konobari. Slično je i sa 16 kuvara, od kojih je većina pred penzijom.

Poslodavci se često žale da je i van sezone teško naći dobro obučene i iskusne ugostiteljske radnike, iako se plata konobara kreće od 300 do 600 evra, a kuvara od 800 do 1.500 evra, u elitnim restoranima i preko 2.000 evra.

Sve je teže naći pomoćne radnike. Nedostaju sobarice i spremačice.

"Više mi se isplati da se dogovorim o čišćenju apartmana na crno, nego da sezonski radim za 300 evra. Na taj način zaradim duplo veću platu”, kaže S. I. koja želi da ostane anonimna, javlja Boka News.

U Herceg Novom taj profil radnika, uglavnom radi na crno.

Sličan problem imaju i Hrvatska, Grčka, pa čak i zemlje koje nisu prvenstveno turističke, kao Nemačka.

"Mladi školovani i kvalifikovani ljudi odlaze, jer ne možete očekivati da se zadovolje sezonskim poslom od tri meseca, čak i kada je plata solidna, a najčešće je mala. Dok naš konobar, kuvar ili sobarica ne budu mogli primanjima sebi da priušte odmor u nekom od hotela kod nas ili negde drugo, ne možete računati na veću zainteresovanost za rad o ovom sektoru", kaže direktor za hotelijerstvo u Institutu Igalo Željko Andrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: