Izveštaj EK: Državna avio-kompanija pred bankrotom

Podgorica -- EK je u izveštaju o napretku Crne Gore konstatovala probleme u državnim kompanijama Montenegro erlajns i Železnički prevoz (ŽPCG) zbog dugova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

U delu izveštaja posvećenog funkcionalnoj tržišnoj ekonomijii, Brisel dovodi u pitanje državnu pomoć Montenegro erlajnsu i restrukturiranje "zaduženog nacionalnog avio-prevoznika", prenosi podgorički sajt Investitor.

"Nacionalna avio-kompanija dobila je značajan deo subvencija, ali i dalje duguje značajan iznos duga, uključujući dug Poreskoj upravi, čime je preduzeće izloženo riziku od bankrota", upozorava Komisija i ocenjuje da se kompanija suočava s problemom finansijske održivosti.

Naime, Montenegro erlajnsu je poslednjih godina redovno dodeljivana državna pomoć, suprotno preuzetoj obavezi Crne Gore da će tu vrstu podrške dodeljivati jednokratno.

Crnogorska vlada godinama pokušava da nađe strateškog partnera za nacionalnog avio-prevoznika, a posljednji pokušaj bio je s nemačkim fondom 4K Invest, vlasnikom slovenačkog Adria ervejza, ali su pregovori propali.

strana 1 od 45 idi na stranu