Presuda: Bivši premijer ide u zatvor, ali kako će vratiti 17,5 miliona kad više nema imovinu

Ivi Sanaderu, bivšem premijeru Hrvatske povećana je kazna na šest godina zatvora zbog afere Planinka, ali je pitanje da li će on isplatiti i njen novčani deo.

Region

Izvor: B92

Subota, 25.05.2019.

09:45

Presuda: Bivši premijer ide u zatvor, ali kako će vratiti 17,5 miliona kad više nema imovinu
FOTO: Depositphotos, SergPoznanskiy,

Vrhovni sud je, naime, naložio da u roku od 15 dana uplati 10 miliona kuna i million evra. Prema pisanju Jutarnjeg lista malo je verovatno da će novčani deo kazne naplatiti i on za to ima da jednostavna opravdanja.

Prvi je njegova tvrdnja da nije ugovarao prodaju zgrade u Planinskoj i da od Stjepana Fiolića nije primio proviziju u spomenutom iznosu.

Stoga se, s njegovog gledišta, slobodno može reći - pa zašto bi vraćao nešto što nije uzeo.

Drugi argument mogao bi biti da nema odakle da vrati ilegalno stečena sredstva jer osim penzije koju prima, nema svoju imovinu.

Naime, Sanaderu, ali i članovima njegove porodice, imovina je potpuno blokirana već godinama, i to u drugom kaznenom postupku vezanom za aferu Fimi-Media.

Jedina Sanaderova imovina veće vrednosti je zaplenjena zbirka umetnina koja je privremeno deponovana u depou MSU u Zagrebu. Radi se o oko 400 umetničkih slika i drugih dela koja su procenjena na oko milijon evra.

Država može blokirati njegov tekući račun, penziju, ali samo na deo koji premašuje dve trećine prosečne hrvatske plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: