Za siću niko neće da radi: Kompanije traže jeftinu radnu snagu, nezaposleni ignorišu oglase

Nezaposlenost u BiH uglavnom je smanjena zbog neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mesta, pokazuje izveštaj Svetske banke.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 24.05.2019.

12:05

Za siću niko neće da radi: Kompanije traže jeftinu radnu snagu, nezaposleni ignorišu oglase
FOTO: Depositphotos, potowizard

Poslodavci u BiH se sve češće suočavaju sa nedostatkom kvalifikovanog kadra i masovnim odlaskom radne snage. Kompanije čiji je moto "jeftina radna snaga" preko noći ostaju bez radnika i sve teže dolaze do novih.

Primer za to je Trebinje, odakle je veliki broj radnika otišao u obližnji Dubrovnik u susednoj Hrvatskoj (EU), gde se za njih nude trostruko veće plate nego u Trebinju.

Ove podatke izneli su organizatori Međunarodne konferencije IFTDO, koja će se održati u junu.

Trend masovnijeg odlaska na privremeni rad u Hrvatsku počeo je prošle godine, a prema procenama, oko 1.500 Trebinjaca će u sezoni raditi na krajnjem jugu Hrvatske.

Građevinskim firmama u Trebinju već duže od osam meseci nedostaje desetine radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: