Rekordna plata u Crnoj Gori: Za jedan mesec zaradi stan u Beogradu

Podgorica -- Najveća plata u ovoj godini bila je 54.440 evra i dobio je Crnogorac građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja.

Podeli
Foto .Depositphotos, zestmarina
Foto .Depositphotos, zestmarina

Ova zarada čini 106 prosečnih koje se kreću od 510 do 514 evra zavisno od meseca, 282 sadašnja minimalca koji je 193 ili 245 budućih, jer je dogovoreno povećanje od 222 evra.

"Prema podacima kojima Poreska uprava raspolaže najveća neto zarada isplaćena za obračunske periode januar – april iznosila je 54.440 evra, a sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima 96.354 evra. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u delatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja", kazali iz Poreske uprave, prenosi RTCG.

Oni ne saopštavaju imena osoba niti kompanije koje su rekorderi po isplaćenim zaradama, jer ih u tome sprečava zakon.

I drugo mesto sa 41.292 evra neto isplate drži isti sektor i takođe domaći građanin, a ne stranac koji radi u Crnoj Gori.

"Sa obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima, odnosno bruto iznosila je 73.083 evra. Isplaćena je takođe rezidentnom, odnosno građaninu Crne Gore i ponovo zaposlenom u delatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja", pokazuju podaci Poreske uprave.

Na trećoj poziciji u ovom delu godine je zarada od 34.337 evra.

"Treća po redu najveća neto zarada u istom periodu iznosila je 34.337 evra neto. Bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 60.775 evra. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u delatnosti vazdušnog saobraćaja", rečeno je iz Poreske uprave.

Iz ovog državnog organa podsećaju da su ove enormne zarade isplaćene samo u jednom mjesecu.

Za razliku od ovih enormnih zarada, najniža je 193 evra. Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili da od jula bude 222 evra s tim i da se opterećenje na zarade smanji za dva odsto.

Prosečna neto zarada se u Crnoj Gori kreće od 510 do 514 evra, kako koji mjesec.

strana 1 od 45 idi na stranu