Hrvatski generalštab razočaran: Dali se u potragu za avionima, Amerikanci ih opet "ohladili"

Hrvatska Vlada tokom 2019. godine pokušaće iz drugog pokušaja da nabavi borbenu eskadrilu aviona.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Subota, 18.05.2019.

13:49

Hrvatski generalštab razočaran: Dali se u potragu za avionima, Amerikanci ih opet
Foto: Epa, Valda Kalnina

Od toga plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke F16 Baraka, u Hrvatskoj ne odustaju.

Kako piše Večernji list, nakon što se pre mjesec dana iz SAD-a vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. maja u MORH-u je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je "reaktiviran" interes Hrvata za nabavku JAS-39 Gripen, prenosi Poslovni dnevnik.

Delegaciju u SAD vodio je načelnik Glavnog štaba OSRH general Mirko Šundov.

Jedino što se u MORH-u nakon posete Americi moglo saznati, da je američka strana Hrvatskoj tom prilikom nije dostavila nikakvu ponudu za nabavu aviona.

Što se Šveđana tiče, oni su pokazali veće ambicije. Kako se hrvatska strana iz SAD-a vratila vidno razočarana, a čak se moglo čuti da su Amerikanci bili u čudu kada su shvatili da Hrvatska i dalje ima čvrstu nameru nabaviti borbenu eskadrilu.

U MORH-u su sastanku sa Šveđanima dali važnost. Delegaciju iz Švedske vodila je osoba iz FMV-a, državnog poduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja.

U delegaciji je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača JAS-39 Gripena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: