Kostić širi bankarsku imperiju u Sloveniji: Za Abanku nudi 480 miliona evra

Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

11:51

Kostić širi bankarsku imperiju u Sloveniji: Za Abanku nudi 480 miliona evra
Foto: Screenshot/B92

Nakon Kostićeve, slede ponude koje su dali Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, nezvanično saznaje mariborski list Večer, a prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Poslednjih dana aprila na poziv SDH-a da povećaju obavezujuće ponude, sva tri zainteresovana investitora, koji žele da preuzmu treću najveću slovenačku banku, a koju država prodaje zbog obaveza prema Evropskoj komisiji oko sanacije banaka iz 2013. godine, to su i uradila. Uz AIK banku i Novu KBM, piše Večer, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 miliona evra, poboljšala je i mađarska banka OTP.

Kostić, koji je nedavno preuzeo Gorenjsku banku, prema nezvaničnim izvorima, ponudio je na kraju 480 miliona evra od knjigovodstvene vrednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 miliona evra. Slabija je bila konačna ponuda Nove KBM, a najslabija ponuda OTP.

Mađari su, navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovenačko bankarsko tržište ući kroz SKB.

Poslednju reč pri prodaji Abanke imaće regulator odnosno Banka Slovenije, a konačno Evropska centralna banka (ECB). Budući da Abanka u Sloveniji ima status sistemske banke kroz prizmu regulatora ona će biti teži zalogaj od Gorenjske banke za Miodraga Kostića, ocenjuje list Večer i dodaje da bi se teoretski moglo dogoditi da SDH Abanku proda Kostiću, ali na kraju bi, kažu, transakciju mogao zaustaviti ECB.

Apollo, dodaju, verovatno ne bi imao problema s regulatorom, budući da je Nova KBM već podložna kontroli ECB-a.

Političku odgovornost za prodaju na kraju snosi vlada Marjana Šareca i uprkos apelima opozicije da treba zaustaviti privatizaciju, od toga neće biti ništa, piše Večer.

Komesarka za konkurentnost Margrethe Vestagar prošle zime je u Ljubljani rekla da se prodaja Abanke mora završiti, podseća list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: