Koliko je Slovenija napredovala od članstva u EU? Ambasada objavila rezultate

Deset zemalja centralne i istočne Evrope koje su pre 15 godina postale članice Evropske unije u tom periodu su vidno napredovale.

Region

Izvor: Bizlife

Subota, 11.05.2019.

14:01

Koliko je Slovenija napredovala od članstva u EU? Ambasada objavila rezultate
Foto: Epa/ Antonio Bat

Jedna od njih je i bivša jugoslovenska republika Slovenija.

Pre 15 godina članice EU postale su Kipar, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.U tih 10 zemalja iz evropskih strukturnih i investicionih fondova uloženo je 365 milijardi evra, a neke od njih skoro su dostigle razvojni prosek EU, nedavno je objavila Evropska komisija, piše Bizlife.

Međutim, standard i novac nisu jedino što se promenilo na bolje od ulaska u evropsku porodicu. Tu su i mnogi drugi parametri koje evropski okvir nesporno „pojačava“, a primer za to nam stiže iz nama interesantne Slovenije, sa kojom smo do nekoć bili u istoj državi.

Slovenačka ambasada u Londonu objavila je na svom Fejsbuk profilu iliustraciju sa podacima o konkretnim razlikama u primarnim društvenim i ekonomskim aspektima države pre integracija i deceniju i po nakon učlanjenja u Evropsku uniju.

Ako je za verovati ovim podacima, pored standarda i plata, u bivšoj „članici“ SFRJ za 15 godina je porastao broj stanovnika, životni vek, broj obrazovanih, start-apova…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: