Očistile račune klijenata: Tri službenice banke prisvojile milione

Tri službenice banke, prethodne tri godine od svojih klijenata prebacile su milione na svoje račune, a samo svoju firmu su oštetile za oko pet miliona kuna.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2019.

10:06

Očistile račune klijenata: Tri službenice banke prisvojile milione
Foto: Epa/ Narong Sangnak

Trojka iz Metkovića pre tri godine osmislila je kako da izvlači novac iz banke i njime mešetari.

Slučajno ih je otkrio klijent jer nije mogao proveriti stanje na svom štednom računu, piše Posolovni dnevnik.

"Zvali smo ih "Vučice s Vol strita". Neki žitelji Metkovića dopuštali da se njihova štednja ulaže u deonice. Odlično su zarađivali, a znali su i da se časte sa po petnaestak hiljada kuna. Bankarka A. M. bila je rođena za mešetarenje i spretna na kompijuteru", navode Metkovčani koji godinama poznaju bankarku A. M. (38) iz Metkovića.

Osumnjičena A.M. zajedno sa koleginicom Z. V. (44) iz Komina i direktorom poslovnice D. B. (57) iz Opuzena, opustošila je bankarski trezor za pet milijuna kuna.

"Utvrđeno je da su falsifikovale naloge za uplatu novčanih sredstava na svoje tekuće i žiro račune, kao i na tekuće i devizne račune članova svoje porodice. Tako uplaćen novac su, korišteći svoja ovlašćenja, najvećim delom podizali u gotovini, a novac zadržavali za sebe" navodi hrvatska policija.

Ovako su operisali od početka 2016. do 9. aprila ove godine. Sumnjiče ih da su tako oštetili banku za pet miliona kuna.

"Otkriveni su kad je jedan pnzioner došao proveriti stanje svoje štednje. Trebao je na računu imati oko 50.000 evra. Tada u banci nije bila nijedna od osumnjičenih - priča jedan Metkovčanin.

Kako službenica banke nije znala objasniti gde mu je novac i što se događa, zamolila ga je da dođe sutradan. I došao je, no već je o svemu obavestio centralu banke u Zagrebu. Sutradan mu je štednja bila na računu.

"Ovde vam svi sve znaju i svatko svakoga zna. Stoga smo odmah shvatili da se nešto čudno događa kad su se ujutro pred bankom parkirala tri nova automobila. Gledali smo iz obližnjega kafića ljude iz Zagreba koji su došli u nenadanu kontrolu", navodi jedan od meštana.

"Glavnoj "vučici sa Vol strita" odmah je pozlilo. Pala žena u nesvest. A kako i ne bi kad je znala što će uslediti?! Do tada su sve imali pod kontrolom jer su uvek znali kada dolazi kontrola, pa bi sve namestili", dodao je on.

Bankarku A. M. (38) opisuje kao uzornu majku, naočitu i sposobnu ženu.

"One koje je dobro poznavala i za koje je znala da imaju pristojnu ušteđevinu, pitala da li žele korisno da ulože svoj novac. Rekla bi im da je bezveze da samo stoji na računu kad mogu da zarade. Oni koji su pristali zaista su i dobro zaradili. Očito je imala njuh za berzu i znala što radi. Uvek bi im dala zaradu, a oni bi joj zauzvrat kao zahvalu ostavili bogatu napojnicu" priča Metkovčanin.

Dve bankarke i njihova šefica od subote su u pritvoru. Policija nastavlja s istragom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: