Republika Srpska dobiće još jednu hidrocentralu, grade je Kinezi

Nakon osam godina najavljivane gradnje hidrocentrale (HE) „Dabar“ u junu će konačno biti potpisan ugovor za ovu investiciju od 430 miliona KM.

Region

Izvor: Capital.ba

Subota, 27.04.2019.

14:49

Republika Srpska dobiće još jednu hidrocentralu, grade je Kinezi
Foto: Epa/ ABEDIN TAHERKENAREH

Posao će biti poveren Kinezima, potvrđeno je za portal Capital u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS).

Podsećamo, preduzeće "Hidroelektrana Dabar" raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrednosti oko 430 miliona KM.

Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine, navodi Capital.ba.

Međutim od 19 zainteresovanih svetskih kompanija za gradnju HE "Dabar", nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE.

U igri za posao su bile kineske kompanije "China Gezhouba Group Co. LTD", "China International Water & Electric Corp. Serbia branch" i "Sinohydro corporation Limited". Posao gradnje objekata HE "Dabar" htela i firma "Riko" iz Slovenije.

Međutim, prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dve kineske kompanije koje su prošle sedmice odabrane za drugu fazu takmičenja koja će biti završena u idućih mesec dana.

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović kaže da je prva faza sprovođenja tendera završena prethodne sedmice.

"Imaju dva kvalifikovana izvođača i sada im je dat rok za dostavljanje komercijalnih ponuda. Dve kineske kompanije idu u drugi krug takmičenja i očekujem da u junu potpišemo ugovor", istakao je Petrović.

Kandidat kojem bude dodeljen ugovor biće obavezan da kompletira projektnu dokumentaciju, isporuči opremu, izgradi objekte sa opremom i pusti elektranu u rad. Moraće da obezbedi finansijska sredstva, odnosno 85 odsto ili više od cene Ugovora za izgradnju i puštanje elektrane u rad, te da obezbedi novac za završetak izgradnje započetih objekata i radova kroz odobravanje povoljnog novčanog kredita, uz povrat kredita u novcu ili električnoj energiji.

Kako je precizirano u javnom pozivu, "HE Dabar" će nakon preuzimanja objekata započeti otplatu kredita u periodu ne manjem od 15 godina. Period izgradnje objekata do puštanja elektrane u rad smatra se grejs periodom.

Kako je planirano, izgradnja svih objekata HE "Dabar" trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: