Građani besni: Javni toalet u istorijskom jezgru grada? Nedopustivo

Dubrovnik -- Grad Dubrovnik planira od Ministarstva državne imovine Hrvatske da otkupi zgradu u Ulici Cvijete Zuzorić 3, unutar gradskih zidina.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Ahmet Kalajdžić
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Planirano je da se na jednoj etaži te zgrade smesti javni WC koji bi bio prema najvećim važećim svetskim standardima: upotreba bi se plaćala, a sam javni toalet izgledao bi poput "The Sexiest WC on Earth" u Lisabonu, piše Slobodna Dalmacija.

Uređenje tog objekta planirano je nakon završetka predstojeće turističke sezone i bio bi dovršen u 2020. godini.

Zgrada koju gradska uprava planira da otkupi nalazi se na lokaciji na kojoj se, u krugu od 20 metara, nalazi vrlo prometni Stradun i čak osam renomiranih ugostiteljskih objekata.

I upravo je prašinu među ugostiteljima podigla činjenica da će planirani javni WC biti udaljen samo 20 metara od crkve Svetog Vlaha i samo dva metra od restorana "Zuzori" koji je jedan od dva s preporukom za prestižnu Mišelinovu zvezdicu.

"Javnom WC-u nije mesto u strogom centru Grada jer se širom Evrope nalaze negde sa strane pa i u podrumu. No, mi nemamo tu mogućnost ali mislim da tom objektu nije mesto pored prestižnih restorana, pa i onih s Mišelinovom preporukom, što ipak nije zanemariv uspeh dubrovačkih ugostitelja", ističe Pero Đurić, vlasnik prestižnog restorana "Zuzori".

"Da li biste vi obedovali kraj javnog WC-a? Ja sigurno ne bih! Kad je već Mišelin prepoznao kvalitet, gradska uprava bi barem trebalo da je podrži. Ako se već u gradskoj luci, koja je na istoku Grada, nalazi jedan javni WC, zašto se drugi ne bi gradio na zapadu, prema Pilama i ulazu na zidine?", pita Ana Obrvan vlasnica još jednog prestižnog dubrovačkog restorana.

strana 1 od 42 idi na stranu