Ili Kinezi ili stečaj: Ponovo odloženo ročište za hrvatski Uljanik

Sudija Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić po treći put je odložio stečajno ročište za Uljanik brodogradilište, ovog puta do 13. maja.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

14:09

Ili Kinezi ili stečaj: Ponovo odloženo ročište za hrvatski Uljanik
(Foto: Thinkstock)

"Ako do tada ne dođe do deblokade računa, stečaj će biti proglašen", rekao je danas sudija Dunjić, a prenosi Jutarnji list.

Na ročištu nije bio čelnik Uljanik grupe Emil Bulić, a odlaganje je zatražio predsednik uprave Sandi Božac, kao i sindikat i Nadzorni odbor jer iduće nedelje dolazi delegacija kineskog CSIC-a zainteresovana za ulaganje.

To je poslednja nada koja bi Uljanikovim društvima mogla da osigura međufinasiranje i deblokiranje računa, navodi list.

Ova brodograditeljska kompanija je, prema podacima hrvatske Finansijske agencije, u blokadi u iznosu od 100 miliona kuna (13,45 miliona evra).

Na prethodnom ročištu, održanom 29. marta, predsednik uprave Uljanika Emil Bulić tvrdio je da vlada traži novog strateškog partnera i najavio razgovore nadležnih državnih institucija s Evropskom komisijom vezane za druga moguća rešenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

U međuvremenu, razgovori sa EK nisu urodili nikakvim dodatnim rešenjima, ali je vlada najavila da će delegacija najvećeg kineskog brodogradilišta, na inicijativu kineskog premijera, početkom maja posetiti Uljanik grupu kako bi napravila dodatne analize, jer nakon dubinskog snimanja u januaru nije dala ponuda za preuzimanje Uljanika.

Novost je i to da je belgijska kompanija "Jan de Nul", kupac broda koji još nije završen, najavila zahtev za naplatu avansa u roku od sedam dana zbog neisporuke broda, što bi državu moglo da košta 922 miliona kuna (124 miliona evra) na ime jemstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: