"Digitalna transformacija bankarstva u Srbiji u zamahu"

Instant plaćanje Narodne banke Srbije i video identifikacija u bankama su uspešni primeri digitalne transformacije bankarskog sektora u Srbiji.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

17:00

Foto: Thinkstock

To je istakao generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić na "Jahorina ekonomskom forumu".

"Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, moramo istaći pre svega spremnost države da se, u saradnji sa bankama i privredom, aktivno zauzme za stvaranje neophodnih uslova u kojima bi digitalizacija imala pun zamah", rekao je Vasić na panelu posvećenom inovacijama u finansijskom sektoru održanom na "Jahorina forumu".

Projekat uvođenja Instant plaćanja koji vodi NBS, prema njegovim rečima, jedan je od najboljih primera uspešno realizovane saradnje na uspostavljanju jednog ovako važnog sistema.

"Kao rezultat toga, postoji testno okruženje za Fintec h kompanije za platne sisteme po odobrenju Narodne banke Srbije, čime su otvorena vrata i za naredne projekte“, ukazao je Vasić.

Dodao je da značajnu inovaciju u srpskom bankarstvu predstavlja i donošenje odgovarajuće odluke o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica i zakonskog zastupnika, korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

"To znači da će biti omogućena video identifikacija, bez fizičkog prisustva tih osoba u banci, a radi mogućeg poslovnog odnosa i pružanja određenih usluga“, objasnio je Vasić.

On je takođe naglasio da je za klijente, ali i za trgovce, najbitnija činjenica da je već sada smanjena međubankarska naknada na maksimalnih 0,5 odsto vrednosti obavljene transakcije za debitne, odnosno na 0,6 procenata za kreditne kartice.

"Već od 18. juna 2019. godine međubankarska naknada u Srbiji biće na evropskom nivou, odnosno biće 0,2 odsto od vrednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3 posto za kreditne kartice".

"Jahorina ekonomski forum“ održava se pod nazivom “Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Organizator Foruma je Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: