CG prodaje najmoćnije fregate JNA, "Preskupi i prekomplikovani za upotrebu"

Crnogorska vlada donela je odluku da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila - partolni brodovi P-33 i P-34 i ponude na prodaju.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 20.04.2019.

15:10

CG prodaje najmoćnije fregate JNA,
Foto: Depositphotos/AlexanderMils

Novac od prodaje usmeriće se za kupovinu novog naoružanja i opreme.

Ta odluka obrazložena je tvrdnjom da su brodovi "preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u Mornarici VCG", koja nema ni kadrove koji bi mogli da rade na njima, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se podseća, brodovi su napravljeni krajem osamdesetih godina prošlog veka kao okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice.

Ministarstvo odbrane izvršiće procenu i odrediti početnu cenu brodova, a kako navode Vijesti, budući da se radi o upotrebljivoj vojnoj tehnici, Ministarstvo će novog vlasnika tražiti na takozvanim poverljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti.

Do sada je više država pokazalo interesovanje da kupi ova dva broda koj su tehnički u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica, a među interesentima su Pakistan, Turska, Bangladeš i Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: