Preduzetnica iz Kine ulaže u preporod Titovog rodnog mesta

Zagreb -- Jiang Ju (Yu), preduzetnica iz Kine potvrdila je nameru da investira u Kumrovec, rodno mesto doživotnog predsednika bivše SFRJ, Josipa Broza Tita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: xbrchx/Depositphotos
Foto: xbrchx/Depositphotos

Ona je nakon obilaska izjavila da zbog svoje istorije ovo mesto u hrvatskom Zagorju ima veliki potencijal za kulturni turizam.

Vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry rekla je da joj je želja da u Kumrovec privuče turiste na samo iz Kine, već iz celog sveta.

Ju je u društvu Roberta Šplajta, načelnika Kumrovca, i Marija Rendulića, predsednika CSEB-a, u sredu obišla devastirani kompleks nekadašnje političke škole za koji smatra da bi bio idealan kao hotel.

"Treći put sam ovde i ovaj projekt vrlo mi je važan. Verujem da ovde možemo privući brojne turiste. Želim da podstaknem razvoj Kumrovca i već imam planove za to. Prošle godine potpisali smo memorandum o saradnji s Kumrovcem, a sada idemo dalje", rekla je Ju, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Kazala da još ne zna koliko bi novca uložila u obnovu objekta čija prodajna cena sada iznosi 11,9 milona kuna.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da gospođa Ju nije zainteresovana samo za zgradu političke škole, već bi u njenom nastavku gradila još jedan isti takav objekt.

Zanima je i kupovina Spomen doma u Kumrovcu, čija je vrednost procenjena na 15 miliona kuna, Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a volela bi, kažu, da dobije i pristup geotermalnim izvorima.

Sve to, navodi list, potvrdio je i načelnik Šplajt i dodao da bi Kumrovec bio pretvoren u veliki turistički kompleks, u čijem centru bi bio lilk Josipa Broza Tita.

strana 1 od 42 idi na stranu