Norveški Nord Pool partner crnogorskoj berzi električne energije

Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je za strateškog partnera norvešku kompaniju Nord Pool, jednog od lidera na tržištu električne energije.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.03.2019.

10:48

Norveški Nord Pool partner crnogorskoj berzi električne energije
Foto: Thinkstock

Namera je i širenje saradnje uključivanjem Norvežana u vlasničku strukturu BELEN-a, prenosi SEEbiz.

Izbor strateškog partnera bio je preduslov za početak trgovanja na nacionalnoj berzi struje, koje se očekuje početkom iduće godine.

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog danu napred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

"Srećni smo i počastvovani što smo izabrani za partnera u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Nord Pool je posvećen podršci otvaranja tržišta struje koje se trenutno odvija u jugoistočnoj Evropi", naglasila je izvršna direktorka norveške kompanije Kari Ekelund Thorud.

Ona je ukazala da je razvijanje likvidnog i konkurentnog tržišta kljuc za učvršcivanje pozicije Crne Gore kao energetske spone izmedju balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji.

U BELEN-u tvrde da Nord Pool, kao vodeći evropski trgovac električnom energijom, pruža efikasnu, jednostavnu i sigurnu trgovinu širom Evrope.

"Kompanija nudi dan unapred i unutardnevnu trgovinu, kao i usluge kliringa i finansijskog poravnanja klijentima, bez obzira na veličinu kompanije i lokaciju", naglasili su u crnogorskom preduzeću za trgovinu električnom energijom.

Tržište će biti anonimno i niko od učesnika neće znati s kim trguje, tako da neće moći da utiče na cenu.

BELEN je pre tri godine osnovala Vlada radi uspostavljanja i upravljanja organizovanim dan-unapred tržištem.

Nord Pool upravlja tržištima u nordijskim i baltičkim regijama, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, i obavlja ulogu nominovanog operatora tržišta električne energije u 15 evropskih zemalja, a istovremeno servisira tržišta električne energije u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Norveška kompanija, kako su ukazali u BELEN-u, trguje sa 360 kompanija iz 20 zemalja, a prošle godine je ostvarila ukupan promet od 524 teravat sata električne energije.

Nord Pool ima kancelarije u Oslu, Stokholmu, Helsinkiju, Talinu, Londonu i Berlinu i više od 25 godina iskustva u trgovanju strujom, prenosi SEEbiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: