Istekao rok za dokapitalizaciju: Turski investitor nije prošao test

Rok za otvorenu dokapitalizaciju Atlas banke pod privremenom upravom od 22 miliona evra, za koju je oglas raspisan 7. marta, ističe danas.

Region

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

15:18

Istekao rok za dokapitalizaciju: Turski investitor nije prošao test
Foto: Thinkstock

Centralna banka Crne Gore je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u ovu banku biznismena Duška Kneževića, prenosi portal SEEbiz.

U međuvremenu se ovom bankom, ali i IBM, u koju je uveden stečaj, bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Očekuje se da Centralna banka u ponedeljak, ukoliko ne bude interesovanja za dokapitalizaciju Atlas banke, razmotri sve opcije i naredne korake koje cje preduzeti u skladu sa zakonom u ovoj banci.

Prema saznanjima Pobjede, postojalo je ozbiljno interesovanje jednog investitora, ali on navodno nije "položio ispit" kod Centralne banke. Ranije su mediji pisali da je jedan turski investitor bio zainteresovan za dokapitalizaciju, navodi SEEbiz.

Nakon četiri temeljna sastanka njegovim predstavnicima je saopšteno da nisu zadovoljili kriterijume propisane zakonom.

Od 14. januara do 14. februara su postojeći akcionari banke imali priliku da je dokapitalizuju sa 22 miliona evra, ali se niko od njih nije javio. Potom im je ostavljeno još pet dana da eventualno uplate celokupan iznos, ali ni za to nije bilo interesa.

Akcionari banke iz Atlas grupe juče su, medjutim, ponovo pisali premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Radoju Žugiću i privremenoj upravnici banke Tanji Teric predlažući dodatno obezbedivanje potraživanja imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrednosti od 25 miliona evra.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković Pobjedi je kazao da, u slucaju da dodje do stečaja u Atlas banci, Fond može isplatiti sve garantovane depozite.

"Nadamo se da će se problem u Atlas banci rešiti dokapitalizacijom, ali ako tako ne bude, Fond je spreman da izvrši svoju obavezu iz sopstvenih sredstava, bez korišcenja drugih izvora, koji mu stoje na raspolaganju", rekao je Marković podsecajući da na raspolaganju imaju i kreditnu liniju EBRD od 30 miliona.

U Atlas banci, prema najnovijim podacima, ima 90 miliona garantovanih depozita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: