Švajcarska Hrvatskoj rekla NE, zbog toga interveniše Evropski parlament

Hrvatska je jedina članica EU čijim građanima i dalje nije dopušten slobodan ulazak na tržište rada u Švajcarskoj.

Region

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

14:55

Švajcarska Hrvatskoj rekla NE, zbog toga interveniše Evropski parlament
Foto: Thinkstock

Zbog toga je Evropski parlament pozvao tu zemlju da razmotri svoju odluku o otežanom pristupu radnicima iz Hrvatske tamošnjem tržištu rada do 2021. godine.

U rezoluciji EP izražava se žaljenje zbog, kako se navodi, neproporcionalnih, jednostranih propratnih mera Švajcarske, koje su na snazi od 2004. godine, navodi se na sajtu Jutarnjeg lista.

Švajcarska se poziva da pokuša da nađe rešenje, koje je u potpunosti u skladu s relevantnim instrumentima EU i da razmotri skraćivanje perioda primene prelaznih mera kada je reč o radnicima iz Hrvatske, imajući u vidu prednosti slobodnog kretanja osoba izmedju EU i Švajcarske.

S druge strane, iz hrvatskog Ministarstva rada upozoravaju na mogućnost da Švajcarska slobodan pristup hrvatskih radnika tamošnjem tržištu rada odloži sve do 2026. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: