Dogovoreno: Jednak kvalitet robe u celoj EU - ravnopravni građani

Evropske institucije su nakon desetočasovnih pregovora postigle konačni dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 23.03.2019.

14:56

Dogovoreno: Jednak kvalitet robe u celoj EU - ravnopravni građani
Foto: Thinkstock

U okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenosi portal Index.

Prema proceduri, dogovor još moraju da potvrde Savet Evrope i Evropski parlament.

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri.

Hrvatska evroposlanica Biljana Borzan je navela da je time završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

Kap koja je prelila času, kako je navela, bilo je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemackoj, ali i skuplja.

Čak 82 odsto građana Hrvatske se izjasnilo da smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

"Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično", objasnila je Borzan.

Do sada često proizvodi nisu bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je ustanovljeno da su u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: