Merkator smanjio nabavku robe iz Hrvatske

Slovenački trgovinski lanac Merkator smanjio je prošle godine narudžbine od kompanija iz sastava Agrokora za gotovo 4,5 miliona evra.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2019.

15:20

Merkator smanjio nabavku robe iz Hrvatske
Foto: Thinkstock

Ovo je interesantan podatak, s obzirom na to da Merkator i dalje posluje u okviru Agrokora.

U oblasti nabavke, Merkatorova saradnja s ostatkom Agrokora, prema izveštaju slovenačke kompanije, zauzima svega tri odsto ukupne nabavke tog trgovačkog lanca.

Od Agrokorovih preduzeća, najveći pad prodaje proizvoda Merkatoru beleži Konzum (za milion evra), a zatim PIK Vrbovec i Dijamant iz Zrenjanina sa oko 900.000 evra svaki. Slede Belje (700.000 evra) i Ledo, čiji je izvoz Merkatoru pao za 400.000 evra.

Merkator je ukupno od ostatka Agrokora lani kupio robu u vrednosti 28 miliona i 298.000 evra.

Ipak, nisu sve hrvatske i srpske kompanije iz nekadašnjeg carstva Ivice Todorića izgubile deo prodaje Merkatoru prošle godine - na dobitku je, među ostalima, bilo Zvečevo s povećanjem prodaje za 160.000 evra, navodi se u tekstu.

Dodaje se da Merkator, osim nabavke, smanjuje i prodaju ostalim kompanijama iz Agrokora. Prošle godine je slovenački trgovački lanac svega 0,1 posto prihoda od plasmana robe ostvario u poslovanju s preduzećima iz sastava posrnulog koncerna. Taj udeo je 2017. godine bio nešto veći i iznosio 0,3 posto, odnosno 4,2 miliona evra.

Uprava Merkatora je obavezna da poseban izveštaj o odnosima s Agrokorom objavljuje prema posebnom zakonu koji je slovenačka vlada donela nakon sloma najvećeg hrvatskog prehrambenog koncerna i potrebe zaštite slovenačkih privrednih interesa, piše Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: