Ekološka katastrofa: Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku

U Evropi se svake godine baci 25 miliona tona plastike i sve to završi u životnoj sredini, a velika količina otpada se deponuje i u Jadranskom moru.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 14.03.2019.

12:50

Ekološka katastrofa: Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku
Foto: Thinkstock

Ove nedelje se održava Opšta skupština UN-a o zaštiti životne sredine. Jedna od tema je "plastična kriza".

Prema rečima Slavena Dobrovića, bivšeg hrvatskog ministra zaštite životne sredine, ovaj problem je aktuelan i svi treba sa tim da se upoznaju, piše Poslovni dnevnik.

On kaže da su sva mora sveta puna plastike, a reč je o materijalu koji ima izuzetna svojstva. Ljudi čine zločin kada ga bacaju u prirodu.

"Plastika se ne razgrađuje i nikad ne postaje deo kruženja u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjir budući da veliki procenat plodova mora u Jadranu sadrži plastiku u svom organizmu," rekao je Dobrović.

Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku. Dobrović kaže da, prema istraživanjima, postoji jasna interakcija između plastike koja se gomila kao otpad, a koja se ne razgrađuje. Ona se akumulira u vodi, u prirodi, u moru i nažalost je prisutna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: