Oaza za investitore: Imaju 10.000 stanovnika, a zaposleno njih 7.400

Dva gradića na severu Hrvatske stvaraju jedan od najvećih konglomerata stranih investitora u državi.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

10:27

Oaza za investitore: Imaju 10.000 stanovnika, a zaposleno njih 7.400
Foto: xbrchx/Depositphotos

Prelog i Ludbreg udaljeni su manje od 15 kilometara, imaju manje od 10.000 stanovnika, a u privrednim zonama radi oko 7.400 ljudi.

U Ludbreg će uskoro doći novi švajcarsko-američki investitor, Variosistems AG (Variosystems) sa sedištem u nemačkom gradu Štajnahu, koji će tu uložiti oko 10 miliona evra, piše Večernji list.

Gradonačelnik ovog hrvatskog grada Dubravko Bilić kaže da Grad investitorima pomaže oko smeštaja pa i prevoza, a nude im i delimično ili potpuno oslobađanje od komunalne naknade i smanjenje cene prema broju novozaposlenih radnika, do 50 odsto za 21 i više novozaposlenih.

"Ulaze najpre u iznajmljen prostor. Konzervativne stabilne kompanije tako rade, korak po korak. Ponudili smo im već 60.000 kvadratnih metara zemljišta i, ako sve bude po planu, gradiće pogon", kaže Bilić.

U domaćim i stranim kompanijama na području Ludbrega je oko 3.900 zaposlenih, stopa nezaposlenosti je četiri odsto, a u poslednje četiri godine posao je pronašlo 450 ljudi, jedna cela velika fabrika.

Vremenom će se na ovom području iscrpsti rezerve radne snage pa su u kompaniji Lukaps već najavili da ozbiljno razmišljaju o uvozu radnika iz Indije, a već imaju radnike iz Makedonije i Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: