Nacionalni avio-prevoznik im se cepa na delove?

Zagreb -- Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže da postoje zainteresovani potencijalni strateški partneri za "Croatia Airlines".

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On veruje da će se sutra na sednici Vlade, na dnevnom redu naći tačka o formiranju međuresornog povereništva koje će zajedno s Upravom voditi proces pronalaska strateškog partnera.

Na pitanje novinara zašto misli da će proces pronalaženja strateškog partnera za nacionalnu aviokompaniju ovaj put uspeti, ministar Oleg Butković je odgovorio da "ima zainteresovanih koji se javljaju". Na primedbu novinara da nisu svi delovi "Croatia Airlinesa" jednako profitabilni, te postoji li stoga mogućnost "razbijanja" kompanije, Butković je rekao da "ima više scenarija", piše Poslovni dnevnik.

Butković poručuje da treba ići prema pronalasku strateškog partnera, kako će se formirati međuresorno povereništvo koje će taj proces zajedno s Upravom provoditi.

On najavljuje da će Uprava izabrati finansijskog savetnika. To je u završnoj fazi tog procesa, a kako bi taj savetnik trebao dati neke od budućih modela koji bi se mogli primeniti u pronalasku strateškog partnera.

Butković napominje da u slučaju Croatia Airlinesa, potencijalni strateški partner koji ne dolazi iz EU ne može postati vlasnik više od 49 posto preduzeća.

"No ne znači da neko neće biti zainteresovan, ako neće biti većinski vlasnik. Sačekajmo tu celu proceduru koja treba ići", poručuje Butković.

strana 1 od 45 idi na stranu