Direktor NLB banke traži trostruko veću platu: Nismo više državni

Direktor najveće slovenačke banke, Nove ljubljanske banke (NLB), Blaž Brodnjak, zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na sadašnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On to pravda činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose slovenački mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", Brodnjak (45), koji je na toj poziciji od 2016., zatražio je od banke, koja je nakon privatizacije 2018. u većinskom vlasništvu stranih fondova, dok država u njoj još uvek ima 35-procentni udeo, da mu se godišnja bruto plata sa sadašnjih 160.000 poveća na 500.000 evra.

Brodnjak se u zahtevu poziva na činjenicu da se na plate u toj banci više ne može primjenjivati poseban zakon iz 2010. godine kojim su uvedene restrikcije, odnosno limiti na maksimalan iznos primanja vodećeg kadra u državnim bankama.

Pored toga, navodi da banka pod njegovim rukovodstvom u poslednjih nekoliko godina, umesto ranijih gubitaka, ostvaruje visoku dobit, prenosi Poslovni dnevnik.

Takođe, tvrdi da neke manje banke u privatnom vlasništvu, čak i stambeno-kreditne zadruge i štedionice koje posluju u Sloveniji, imaju ljude na upravljačkim pozicijama koji su bolje plaćeni od njega i njegovih kolega u najvecoj slovenačkoj banci.

Uprava će o zahtevu Brodnjaka odlučivati nakon što dobije rezultate specijalno naručene komparativne analize o platama u slovenačkim bankarskim i sličnim ustanovama.

strana 1 od 45 idi na stranu