Važno za sve koji rade van: Dečji dodatak za sve radnike EU

Evropski sud odlučio je da građani EU imaju pravo na dečji dodatak nezavisno od toga da li njihova deca žive u članici u kojoj su prijavljeni da rade.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

15:40

Važno za sve koji rade van: Dečji dodatak za sve radnike EU
(Foto: Thinkstock)

Ovo je, pišu hrvatski mediji, i te kako važna presuda za građane Hrvatske, koji su proteklih godina otišli da rade u Irsku, Nemačku i Austriju, zemlje koje su pokušale da smanje dečji dodatak stranim radnicima.

Sud se konkretno bavio slučajem rumunskog državljanina Eugena Bogatua, koji od 2003. godine boravi u Irskoj, međutim, odluka koju je doneo odnosi se na pravo na dečji dodatak u svim članicama EU, piše Index.

U saopštenju Evropskog suda u vezi s ovim slučajem navodi se sledeće:

“Eugen Bogatu obavljao je u Irskoj delatnost u svojstvu zaposlene osobe između 2003. i 2009. Nakon što je 2009. izgubio posao, primao je nakanadu za nezaposlenost (2009 – 2011), zatim davanje za nezaposlenost i na kraju, davanje za slučaj bolesti (2013 – 2015). Irska tela saopštila su E. Bogatuu da su odlučili da prihvate njegov zahtev za porodična davanja, osim u delu koji se odnosi na nivo od 2010. do 2013. Razlog odbijanja bio je taj što podnosilac zahteva, prema njihovom mišljenju, tokom tog perioda nije ispunjavao nijedan uslov za ostvarenje prava na porodočna davanja za svoju decu koja borave u Rumuniji s obzirom na to da nije obavljao delatnost u svojstvu zaposlene osobe u Irskoj niti je onde primao doprinosno davanje. E. Bogatu pobijao je tu odluku navodeći da su irska tela prilikom donošenja odluke pogrešno protumačila pravo Unije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: