Za šank ili plažni bar u CG 7.220, za skutere 12.100 €

Region

Izvor: CDM

Četvrtak, 14.02.2019.

13:42

Za šank ili plažni bar u CG 7.220, za skutere 12.100 €
(Foto: Thinkstock)

Najniža naknada za korišćenje javnih kupališta na Crnogorskom primorju ove godine će iznositi 605 evra za one bez privremenih objekata i 1.210 evra za objekte dozvoljene planom usvojenim prošle godine, dok se iznosi za ovakve objekte kreću do 9.600, a za pojedine delatnosti i do 12.100 evra, pišu crnogorski mediji.

To se navodi u cenovniku koji prati odluku o davanju u zakup odnosno na korišćenje delova morskog dobra prema programu privremenih objekata i Atlasu crnogorskih plaža i kupališta. Dokument je usvojen na sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, na čijem je čelu Dževdet Ćakuli, održanom 28. januara.

U zavisnosti od atraktivnosti i uređenosti, lokacije crnogorskih plaža i kupališta podeljena su u šest kvalitativnih zona za koje se vezuje određena visina naknade. Od šest opština, četiri imaju takozvanu „ekstra zonu”: Perast i riva ispred Starog grada u Kotoru, pristanište Pine, obala do Prove i Porto Montenegro u Tivtu, zatim plaže Mogren I i II, gradska luka, Brijeg od Budve, Pizana, Slovenska obala i Slovenska plaža, rt Zavala, bečićka plaža, deo obale do nove rive Rafailovićima, Pržno, Miločer i Sveti Stefan u budvanskoj opštini, te Pristan i Mala plaža u Ulcinju. Najcenjenije lokacije u Herceg Novom i Baru pripadaju prvoj zoni.

Davanje u zakup ili na korišćenje delova morskog dobra vršiće se prikupljanjem ponuda na tenderu, javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom ako zakup ne uspe ni nakon tri uzastopna poziva. Putem tendera biće oglašena kupališta, lokacije za privremene ugostiteljske objekate, sportsko-rekreativne aktivnosti na vodi i postavljanje vikend kućica na obalama Bojane. Za postavljanje privremenih objekata, uređaja i opreme, terase ugostiteljskih objekata i obalnu infrastrukturu biće sprovedene aukcije. Naknada se plaća najviše u tri rate, od kojih prva dospeva u trenutku zaključenja ugovora. Ugovori se zaključuju za tekuću godinu, sa rokom važenja do 31. decembra bez obzira na datum potpisivanja, a postoji mogućnost produženja ugovora do kraja 2023. godine.

Konkretno, cena kvadrata plaže odnosno kupališta kreće se od pola evra do 2,42 evra. Za montažne objekte koji su zidani i imaju površinu od 18 do 24 kvadrata, zakupci u ekstra zoni treba da izdvoje najmanje 7.934 evra ili 9.600 sa porezom na dodatu za koji se uvećavaju iznosi iz novog cenovnika. Isti objekat u najjeftinijoj, petoj zoni košta 2.717 evra sa PDV-om, dok za najmanje zidane kioske površine do šest kvadratnih metara treba izdvojiti između 5.647 i 1.600 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: