Hrvatski patent za spas košnica - Nemci već ulažu

Zagreb -- Dvojica Hrvata izumela su novi način za suzbijanje najopasnijih štetočina u košnicama, od kojih ugine 90 odsto pčela.

Izvor: Deutche Welle
Podeli
Foto: Getty images/Joe Raedle
Foto: Getty images/Joe Raedle

Oni su iz Nemačke dobili novčanu pomoć za komercijalizaciju izuma.

Med je poznat kao jedna od najvrednijih namirnica u čovekovoj ishrani, ali manje je poznato da čak i najekološkiji poizvodi pčelinjeg rada uključuju jedan bitan nedostatak. Grinja varoa, naime, kao najopasnija štetočina u košnicama, suzbija se u svetu mahom hemijskim sredstvima, posle kojih u medu ostaje štetan reziduum. Međutim, možda već sutra neće biti tako zahvaljujući dvojici inovatora s Fakulteta elektrotehnike, mašinogradnje i brodogradnje u Splitu.

Ivan Tolj i Mate Sablić patentirali su uređaj koji bi bolesti pčela varozi mogao da stane na kraj termičkim načinom.

Sve je počelo kad je Sablić iz hobija počeo da se bavi pčelarstvom. Ubrzo je naučio da varoa umire na temperaturama iznad 43 stepena, koja inače ne škodi pčelama, medu i vosku. On i Tolj pozabavili su se potom onim što najbolje znaju, budući da se naučno bave termodinamikom. Glavni zadatak im je bio da smisle kako tolikoj toploti praktično i ravnomerno da izlože čitavu košnicu. I uspeli su, a njihov rad je na javnom takmičnju Hamburga dobio bespovratnih 140.000 evra za komercijalizaciju projekta.

Presudan je bio nalaz da njihov uređaj "vartreat" uništava grinje i u leglima začepljenim voskom, a ne samo na telu pčele.

"Zabeležili smo efikasnost u rušenju varoe s pčele i u leglu na preko 91 odsto. Nakon testiranja nismo imali mrtvih pčela i nije bilo topljenja voska. Pčele nisu bile agresivne, a zatim su i bolje radile, prinos meda je povećan", pojasnili su Tolj i Sablić.

Rezultati prototipa "vartreata" privukli su i veliku pažnju na svetskoj konferenciji o apikulturi u Honoluluu krajem 2016. godine.

strana 1 od 45 idi na stranu