Stručnjak za pranje novca: Bivši direktor FBI ulazi u CG banku

Novi član odbora Universal kapital banke (UCB) biće Luis Frih, bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa FBI i bivši sudija Okružnog suda SAD.

Region

Izvor: cdm.me

Ponedeljak, 04.02.2019.

15:12

Stručnjak za pranje novca: Bivši direktor FBI ulazi u CG banku
Foto: Epa/ MATTHEW CAVANAUGH

Kako navodi CDM, sudija Frih bio je direktor FBI-ja od 1993. do 2001. godine na predlog tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona. Na ovoj funkciji bio je za veme predsedničkih mandata Klintona i Džordža Buša.

On i odbor UCB-a biće zaduženi za nadzor nad sprovođenjem politika i procedura iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML), usklađenost banke sa domaćim i međunarodnim propisima i najboljom poslovnom praksom, navodi CDM.

Kako piše Pobjeda, Frih će zajedno sa članovima Odbora nastojati da podstiče aktivnosti na zaštiti i unapređenju ugleda banke kao i njenih odnosa sa relevantnim institucijama u Crnoj Gori i inostranstvu.

"UCB je Centralnoj banci predala zahtjev za saglasnost za imenovanje sudije Friha i očekuje se pozitivan odgovor, na vreme da se zvanična procedura banke finalizuje na sastanku Upravnog odbora Banke 25. februara 2019. godine", navodi Pobjeda.

Sudija Frih je napravio karijeru kao specijalni agent FBI, pomoćnik državnog tužioca SAD i kao sudija Okružnog suda SAD za Južni okrug države Njujork. U septembru 2001. godine Frih je imenovan u Upravni odbor MBNA kreditne kartice, najvećeg nezavisnog izdavača kreditnih kartica MBNA banke, a takođe je bio i na poziciji višeg pravnog savetnika banke.

Frih je osnivač i viši rukovodeći partner u njujorškoj advokatskoj kancelariji "Frih, Sporkin i Salivan" (Freeh Sporkin & Sullivan) i predsednik "Frih grupe za internacionalna rešenja" (Freeh Group International Solutions), globalne kompanije za upravljanje rizicima, sa sedištem u Vilmingtonu, u američkoj saveznoj državi Delaver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: