Usvojen zakon: Penzionerima penzija i pola plate

Izmenom Zakona o penzionom osiguranju hrvatski penzioneri od početka ove godine mogu da se zapošljavaju sa pola radnog vremena.

Region

Izvor: Novac.hr

Ponedeljak, 28.01.2019.

12:43

Usvojen zakon: Penzionerima penzija i pola plate
Foto: Thinkstock

U isto vreme oni će i dalje primati pune penzije. Pravo na ovakvu vrstu rada imaju svi penzioneri, od onih koji su otišli u starosnu penziju do onih koji su se odlučili na prevremeni odlazak u penziju.

Ponovno zapošljavanje penzionera, kako napominje Novac.hr, nije hrvatski novitet, već uobičajena, pa čak i česta praksa u razvijenim ekonomijama, poput SAD i Velike Britanije.

Uprkos navedenom, uporedo s početkom primene novog zakona i oglašavanjima pojedinih kompanija da zapošljavaju penzionere, pojavile su se i prve polemike na tu temu.

Među ključnim nedostacima ističe se negativan efekat na zapošljavanje mladih radno sposobnih ljudi, te potencijalno zloupotrebljavanje novog zakona za zapošljavanje penzionera na puno radno vreme uz prijavu pola radnog vremena nadležnim službama.

"Što se tiče poslednjeg, na umu treba imati da svi poslodavci koji ne žele da plaćaju javne doprinose prema pravilima, nalaze način da ih krše i u slučaju zapošljavanja ostalih kategorija radnika", napominje ovaj hrvatski portal.

Česti su primeri isplata dela plate "na ruke" kod zaposlenih svih životnih doba, kao i podsticanje studenata na produženje studiranja radi zadržavanja studentskih prava i rad preko, za poslodavca povoljnijeg, studentskog ugovora.

Zagovornici novih zakonskih izmena, pak, ističu da se na ovaj način starijim ljudima i dalje omogućava da budu produktivni, socijalno uključeni, da povećaju svoja primanja i da se bar delimično reši problem sve značajnijeg nedostatka radne snage u pojedinim sektorima.

Novinari ovog portala konstatuju da postoji velika zainteresovanost penzionera za povratak na posao. Ovo se ne može shvatiti kao pozitivan znak hrvatskog društva, jer veliki broj tamošnjih penzionera živi na rubu siromaštva, pa se čini da je motivacija za povratak na posao pre svega, ako ne i isključivo, finansijske prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: