Cene stanova odletele u nebo: Za godinu dvocifren rast

Cene nekretnina u Sloveniji prošle godine poasle su za čak 15 odsto, a trend rasta nastavlja se i ove godine. Kvadrat stana u Ljubljani kreće se oko 3.000 evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

14:27

Cene stanova odletele u nebo: Za godinu dvocifren rast
Foto: Thinkstock

Stručnjaci upozoravaju na "pregrevanje" tržišta, a središnja banka na problematičan model održivosti stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cene nekretnina u zadnjem kvartalu prošle godine, u odnosu na poseldnji kvartal 2017., porasle su za 15,1 odsto, pokazuju podaci Eurostata. To je najveća porast cena nekretnina u Eevropskoj Uniji, a prema podacima domaćih agencija, trend rasta se nastvalja i početkom ove godine, pišu slovenački mediji, a prenosi jutarnji.hr.

Prema podacima slovenačke središnje banke, čak 70 odsto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima, iako bi, po njenoj preporuci, hipotekarni zalog u strukturi kredita trebao činiti najviše 80 posto, a ostalo ušteđena sredstva.

U situaciji kad se tržište zagreva, dolazi do opasnosti stvaranja balona zbog "naduvanih" cena, to je za one koji se kreditiraju do krajnjih mogućnosti vrlo opasno, upozorenje je regulatora koji ističe da na tržištu dolazi do debalansa i pregrevanja, naročito kad je reč o cenama stanova u Ljubljani, Kopru i turističkim središtima.

Središnja banka je zbog toga već izdala apel građanima i pravnim licima, pozivajući ih na promišljeno i sigurno zaduživanje, a banke da vode više računa o kreditnoj sposobnosti pojedinaca.

Zbog trenutnog zastoja stanogradnje u Ljubljani cene starih stanova u prestonici prelaze 3.000 evra po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu agenti nekretnina.

"Stari stan bez garaže, veličine 60 kvadrata na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260.000 evra - kaže Zoran Đukić agent nekretnina.

Stabilizacija i pad cena u Ljubljani može se očekivati tek 2020. godine, jer je nedostatak stanova još izražen, a neki veći stambeni projekti još uvek nisu završeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: