Zbog neizdavanja računa u 2018. zatvoreno 517 radnji

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2018. izdali 1.549 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u prometu fiskalnih kasa.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Sreda, 23.01.2019.

11:43

Zbog neizdavanja računa u 2018. zatvoreno 517 radnji
Foto: Thinkstock

Ukupan iznos kazne je 1.109.750 KM (više od 567.000 evra).

Iz Poreske uprave saopšteno je da je u tom periodu za 517 poreskih obveznika izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, piše Srna, a prenose Nezavisne novine.

Iz Poreske uprave napominju da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, ni da dobije povraćaj novca.

"Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da deo njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosveta, kultura, obrazovanje", naglašava se u saopštenju.

Iz Poreske uprave Srpske ističu da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim merama, već podrazumeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

U saopštenju se navodi da neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje poreskih obveznika nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza, te naglašava da su nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: