Crnogorci, uprkos svemu, ne odustaju od HE na Morači

Plan izgradnje hidroelektrana na Morači stavljen je na listu prioritetnih infrastrukturnih projekata crnogorskog Sekretarijata za razvojne projekte.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 19.01.2019.

14:56

Crnogorci, uprkos svemu, ne odustaju od HE na Morači
(Foto: Thinkstock)

Ranije su pak iz Evrope stigle preporuke da se razmotri zabrana te akcije, pišu danas podgoričke Vijesti.

Dve najveće ekološke organizacije iz Evrope, Rivervoč i Euronatur, objavile su pred kraj prošle godine publikaciju Eko-masterplan za reke Balkana, u kojoj, zbog njenih hidroloških i bioloških vrednosti, preporučuju izuzimanje Morače iz planova za izgradnju HE.

"Morača je medu važnijim rekama Balkana, ali ono što je čini još više jedinstvenom jeste njena povezanost sa Skadarskim jezerom, najvećim prirodnim jezerom na Balkanskom poluostrvu. U tom sistemu reke i jezera žive oko 33 ugrožene vrste riba, a čak i jezerske vrste zavise od funkcionisanja i slobodnog toka Morače", navodi se u tom dokumentu.

Crnogorski ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović rekao je tada da im je sve što se u Eko-masterplanu nalazi već odavno poznato, ali decidno ne navode dalje odluke u vezi sa hidroenergetskim projektima na Morači, koja je potencijalno Emerald i Natura 2000 područje.

Vrednost projekta izgradnje HE na Morači, kako se navodi u dokumentu Sekretarijata za razvojne projekte, iznosi oko pola milijarde evra. Na listi prioritenih, u sektoru energetike, navodi se i izgradnja HE na Komarnici, cija je vrednost procenjena na 85,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: