Gde je zapelo? Kinezi otkazali Slovencima

Kompanija Aerodrom Maribor, preko koga kineski vlasnici SHS avijejšn unajmljuju avio-infrastrukturu države na Aerodromu Maribor, otkazao je najam.

Region

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

17:11

Gde je zapelo? Kinezi otkazali Slovencima
(Foto: Thinkstock)

Ugovor o najmu isteći će posle pola godine otkaznog roka. Prema ovim informacijama iz SHS Aviation, nakon isteka roka, infrastruktura zajmodavca biće vraćena upravi, te će do tada, u skladu sa sklopljenim ugovorom o zakupu, ispuniti obaveze vezane uz rad, upravljanje i održavanje aerodroma. Nakon isteka otkaznog roka, sve će to biti ostavljeno zajmodavcu.

U poslednjih nekoliko meseci najmodavci aerodroma istakli su da trenutni ugovor o zakupu za Aerodrom Maribor i njegove vlasnike predstavlja vrlo ekonomski neodrživ model. Ipak, sve najamnine koje premašuju dva miliona evra dosad su podmirene, a redovno su se pokrivali i svi troškovi održavanja i upravljanja aerodroma.

Kinezi su objasnili da je njihov ključni motiv da unajme aerodrom bio njen razvoj koji bi omogućio interkontinentalne letove i druge privredne aktivnosti na tom području. U vreme sklapanja ugovora postojao je obostrani interes za takvim razvojem, a u takvim okolnostima dogovoreni su uslovi najma, s ciljem što skorijeg pokretanja nadogradnje aerodroma, prenosi Seebiz.

No, Kinezi tvrde da su se okolnosti otad značajno promenile.

"Postupci prihvatanja promena prostornih uslova i postupaka tendera za koncesijski akt probili su sve prihvatljive rokove i još nije jasno kada će se ti postupci završiti", ističe se u SHS Aviationu.

U Ministarstvu infrastrukture i dalje traže najdelotvornije oblike upravljanja zračnom infrastrukturom, što će omogućiti razvojni potencijal aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: