"Srbi imaju migove, Hrvatima F16 još uvek na grani"

Zagreb -- Hrvatski geopolitičar i urednik sajta "Geopolitika.njuz" Zoran Meter napisao je članak pod nazivom "Bolje 'MIG-29" u ruci, nego F-16 Barak na grani".

Izvor: Geopolitika
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On se u autorskom tekstu osvrnuo na posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, a u kolumni je aludirao na činjenicu da je Srbija dobila obećane ruske "migove", dok je Hrvatska ostala bez aviona.

"Putinov predsednički avion u srpskom su vazdušnom prostoru dočekala i na beogradski aerodrom propratila dva Miga-29 srpskog ratnog vazduhoplovstva, koje im je ne tako davno Rusija isporuččla u sklopu međusobne vojno-tehničke saradnje", piše Meter za Geopolitiku.

Kako ističe, Srbi, možda i s pravom, ovih dana mogu slobodno u šali da govore: "bolje Mig-29 u ruci nego F-16 Barak na grani".

Meter se u komentaru kritički osvrnuo na nedavno propao prokušaj nabavke polovnih supersoničnih vazduhoplova iz Izraela. Međutim, tu transakciju stopirale su Sjedninjene Američke Države.

"Ovo je jedna sasvim druga tema od ove današnje, koja itekako baca senku na stvarnu prirodu hrvatskog statusa pouzdanog američkog vojnog i političkog savezništva, koje bi moralo, makar i prividno ako već nije moguće u stvarnosti, biti dvostrano, ali sada puno pre liči na klasično podaništvo zbog čega se ovih dana trese celokupna politička i medijska scena u Hrvatskoj", naveo je Meter.

strana 1 od 46 idi na stranu