"Tu leže milijarde - mogli smo celu zemlju auto-putem"

U sivoj zoni se prometuje 300 do 350 miliona evra, od čega nijedan cent ne ode u budžet, rekao je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

14:54

Foto: Thinkstock

“Prošla godina je pokazala i da smo zatočeni u sivoj zoni, jer tamo su stotine miliona evra. Računajte od 2007. kad je nastupio investicioni bum, sve da je bilo "samo" po 300 miliona godišnje, to je 3,6 milijardi. Mogli smo celu Crnu Goru pokriti auto-putem”, rekao je Radulović Anteni M.

On je naveo da misli da je dovoljno jasno koliko je to veliki problem i gde leži ogroman novac.

"Da se sve to naplati, onda bi i doprinosi na plate mogli bezbolno da se snize sa 67 odsto na 40 odsto, pa bi plate mogle da se povećaju 27 odsto linearno svima i da ne nabrajam. Ovo je samo jedan primer, ali je jasno da smo na ovaj način zatočeni u sivoj zoni", kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, Svetska banka (SB) je svojevremeno upozorila vladu Igora Lukšića na procenu da se dnevno 1,75 miliona EUR prometuje van kontrole, odnosno u sivoj zoni.

"Prema toj računici, to je preko 500 miliona godišnje. Setićete se da je tada u turizmu špic prometa ostvarivan od maja do septembra”, dodao je Radulović.

Samo u budvanskoj opštini tada je bilo preko hiljadu objekata, a duž obale najmanje tri ili četiri puta više i svi su bili oporezovani paušalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: