Hrvatska ne odustaje: Hoće samo F-16 i zna od koga

Posle neuspele nabavke izraelskog aviona F-16 Barak, Hrvatska se okrenula pregovorima za nabavku istog tipa letelica sa SAD.

Region

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 15.01.2019.

12:33

Hrvatska ne odustaje: Hoće samo F-16 i zna od koga
Foto: Thinkstock

Minstar odbrane Damir Krističević kaže da Hrvatska ne odustaje od "borbenog sokola". U igri je nabavka šest novih supersoničnih aviona F16F-16 (block 50/52 ili block 70/72), koji bi ovu zemlju koštali između 600 i 800 miliona evra, prenosi Jutarnji.hr.

"Ako me pitate koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi avioni, da to bude manje komada, no moramo biti odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Verujem da će i naš partner, SAD, učiniti sve da Hrvatskoj dao najbolju ponudu", kazao je Krstičević.

U paket bi bili uključeno naoružanje, logistika, obuka i prilagođavanje infrastrukture. Kako navodi Jutarnji list, pregovori s Amerikancima mogli bi da se završe do kraja godine, što, naravno, znači i dobijanje potrebnih dozvola i potpisivanje ugovora.

Kolika bi konačna cena bila sa preciznošću se ne može utvrditi. Sjedinjene Države su 2017. godine Hrvatskoj dale ponudu za 12 novih F-16 blok 70/72, a cena je bila oko 9,5 milijardi kuna. Ali sada je teško govoriti da bi cena za šest komada tog modela bila upola manja. U direktnim razgovorima cena i paket opreme formira se od države do države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: