Raspad sistema: Ukidaju se brojne linije, nema vozača

Zbog nedovoljnog broja vozača riječki Autotrolej ukida niz polazaka na gradskim linijama javnog prevoza, a deo linija voziće na skraćenoj trasi.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

11:15

Raspad sistema: Ukidaju se brojne linije, nema vozača
Foto: Thinkstock

To je objavljeno iz gradskog javnog prevoza, a najavili su i korekciju polazaka na prigradskim linijama zbog istog problema.

"Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti da zaposli dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je da privremeno izmeni vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka“, navodi se u saopštenju Autotroleja.

Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopšte nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije, koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa, piše Novi list.

Zbog toga Autotrolej konkurse za zapošljavanje vozača objavljuje i u ekspoziturama Zavoda za zapošljavanje izvan županije i to uz pogodnost osiguranja smeštaja. Nažalost, ni ova mera ne daje željene rezultate.

Autotrolej u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo je osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije, o trošku Društva, za sticanje D kategorije. Takođe, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresovanih nezaposlenih radnika za sticanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom, piše u saopštenju.

Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava penzionere i trenutno ih je u sistemu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

"Sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uslovi rada i povećanje stimulativnog dela plate. Verujemo da će sve ove mere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mesta profesionalnih vozača“, objašnjavaju iz Autotroleja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: