Hrvatski mediji: Umesto "starih kanti", letećemo na maketama

Zagreb -- Hrvatska je definitivno ostala bez izraelskih aviona F16 Barak,a pojedini zagrebački mediji kritički navode da ima sada ostaje da lete samo na maketama.

Izvor: Beta, 24sata.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako navodi 24sata.hr, od kupovine "starih kanti", koje su brojni ugledni stručnjaci smatrali najlošijim rešenjem, nije ih spasila hrvatska pamet, nego izraelska aljkavost i američka pažnja.

Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da su SAD podržavale hrvatsku nabavku aviona F-16 Barak iz Izraela, ali da su sve vreme procesa akvizicije bile jasni uslovi potrebni za prenos tehnologije trećoj strani.

Posao prodaje američkih aviona F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao u četvrtak pošto je Izrael službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može da dobije odobrenje SAD za isporuku aviona.

Podsećamo, Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna (400 miliona evra) trebalo da kupi 12 polovnih aviona F- 16 Barak, odnosno modifikovanih izraelskih verzija izvorno američkih aviona.

Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" aviona iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prodaje, postoje specifični tehnički uslovi koji moraju biti zadovoljeni kako bi SAD omogućile odobrenje. Svo ovo vreme bili smo jasni u vezi svih uslova", objavila je ambasada i dodala da SAD ostaju "predane pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavci borbenih NATO-kompatibilnih aviona".

Modifikovani izraelski avioni F-16 Barak trebali su da zamene dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

strana 1 od 46 idi na stranu