Fijasko ili odrešene ruke, šta će Hrvati bez F 16?

Hrvatska vlada je vrlo blizu odluke da odustane od kupovine izraelskih borbenih aviona, F16 Barak, izjavio je vojni analitičar Igor Tabak

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

14:49

Fijasko ili odrešene ruke, šta će Hrvati bez F 16?
Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

Dodao je da to nije novi stav, te da misli da je reč o saniraranju štete.

“Mi ne čekamo neki poseban dogovor Izraela i SAD - reč je o pitanju koje je već duže spor između tih država. Ako Hrvatska od te kupovine odustane, verovatno će razgovor Izraela i SAD na brzinu prestati našim odustajanjem”, rekao je Tabak za HRT.

Upitan zašto SAD nisu "upalile crveno svetlo" i pre, već kod same realizacije kupovine dolazi do problema, Tabak kaže da zasad postoji samo predaja ponude i hrvatski odgovor na ponudu, a ostali dokumenti tek treba da budu izrađeni.

“Bratstvo i partnerstvo sa SAD moglo se entuzijastički očekivati, ali ono nije sigurno. Biznis je uvek biznis, posebno kad dolazimo do NATO u kojem Amerikanci vode igru, a Izrael nije član NATO”, rekao je on.

Članstvo u NATO i EU i te kako obavezuje Hrvatsku i danas nismo u poziciji u kakvoj smo bili pre članstva, kaže Tabak.

Prema oceni analitičara, okončanje ovog tendera s jedne strane je fijasko i neprijatnost, a s druge strane, navodi, Hrvatskoj daje otvorene ruke, posebno sada kada su, kako je rekao, pametniji.

“U ovom tenderu se našlo sve skupa - i novo i staro i rabljeno i različitih proizvodnji, teško je to i upoređivati”, naveo je Tabak.

Dodao je da je opcija i obnoviti razgovor sa Šveđanima.

“Ništa nas ne sputava, npr. Bugarska je nekoliko puta ponavljala tender. Slovačka se predomišljala uzduž i popreko kad je reč o nabavci aviona. Države i s puno jačim administrativnim kapacitetom imaju problema s nabakom borbenih letilica. To je vrlo teška i vrlo skupa tema koja ni jednoj državi ne padne lako”, kazao je.

Čini mu se, kaže, da je u ovom trenutku najveći problem da se u hrvatskom sistemu malo prate spoljne teme koje nemaju veze s Hrvatskom.

“Diplomatski i vojno-tehnički odnosi SAD i Izraela lome se poslednjih nekoliko godina, to je također trebalo pratiti, iako nema veze s Hrvatskom”, rekao je Tabak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: