Najskuplji auto-put u istoriji: Za 3km čak 70 mil. EUR

Novac za izgradnju najkraćeg i najskupljeg puta u hrvatskoj istoriji konačno je osiguran, pa su stvoreni uslovi za njegovu gradnju.

Izvor: Index
Podeli
(Foto: Thinkstock, ilustracija)
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Reč je o tri kilometra dugačkom putu od čvora Škurinje do luke Rijeka, poznatijem pod oznakom DC403.

Ukupna cena gradnje iznosi neverovatnih 520 miliona kuna (više od 70 miliona evra), a za tako visoku cenu "putić“ može da zahvali izuzetno zahtevnom terenu kojim će prolaziti i brojnim objektima koje treba izgraditi, piše Novac.hr.

Na skoro tri kilometra puta je 1.779 metara objekata i 1.410 metara potpornih zidova. Planira se gradnja i tri vijadukta ukupne dužine 516 metara, tročlani tunel Podmurvice dužine 1.263 metra sa dve zaustavne niše i četiri pešačka interventna izlaza ukupne dužine 840 metara.

Najvažnije je to što će put kontejnerskim terminalima Brajdica i Zagrebačka obala omogućiti direktnu povezanost sa mrežom auto-puteva. Osim toga, na Zagrebačkoj obali u toku su završni radovi i na lučkoj infrastrukturi - Zagreb deep see kontejnerski terminal.

Sredstva za izgradnju osigurana su iz fondova Evropske unije, koja bespovratno daje 442 miliona kuna (oko 60 miliona evra), a država Hrvatska preostalih 15 odsto.

strana 1 od 46 idi na stranu