Oglasila se privreda: I mi smo ljuti zbog stranih radnika, ali moramo

Poslodavci u regionu nisu presrećni što moraju da uvoze radnu snagu, posebno što su domaći radnici jeftiniji, ali poručuju da su na to primorani.

Izvor: Tportal
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Direktor hrvatskog Udruženja poslodavaca (HUP) Davor Majetić dvostruko povećanje broja radnih dozvola za strane radnike, na čak 63.000, za iduću godinu vidi kao jedini način da se na brz način pomogne privredi u rešavanju gorućeg problema – nedostatka domaće radne snage. Međutim, ističe kako zbog toga poslodavci nisu nimalo srećni.

'Ne znam zbog čega sindikati misle da smo mi radosni zato što uvozimo strane radnike. To je nužnost, a ne nekakva strategija kojom želimo da rušimo cenu rada. Poslodavcu je uvek jeftinije da zaposli domaćeg radnika. Ne morate ga učiti jezik, pronalaziti mu smeštaj, a i drugačija je radna motivacija', rekao je Majetić za Tportal.

Portal podseća da je šef najveće sindikalne organizacije Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever prozvao je HUP-ovce zbog povećanog uvoza stranih radnika.

'Ako je gospodin Sever nezadovoljan kvotama za strance, neka nam on nađe domaće radnike i mi ćemo ih vrlo rado prihvatiti. Ovo nije neka politička borba, već potreba. Najveću štetu zbog toga što nam se iseljavaju ljudi trpe privrednici. Pokušavamo to da zaustavimo. U poslednjih godinu dana dižemo plate. Čak smo došli do tačke kad nam to postaje ekonomski upitno jer plate rastu brže od produktivnosti. Znači, ide se svesno u gubitak. Kompanije odustaju od novih tržišta, proizvoda, tehnologija sve kako bi ulagale u radnu snagu. Očekujemo i pomoć države, koja mora još da smanji pritisak na preduzetnike', istakao je Majetić.

Prema predlogu Ministarstva rada koji je pripremljen uz konsultaciju s poslodavcima, Hrvatska bi iduće godine trebalo da uveze čak 63.000 stranih radnika. Ove godine taj se broj kretao oko 35.000.

strana 1 od 46 idi na stranu