Šveđani mole Hrvata da ostane, nude mu zemlju, on se vraća na Balkan

Pre otprilike dva meseca švedski preduzetnik hrvaskog porekla Darko Pervan stopirao je 1,2 milijarde kuna vrednu investiciju na jugu Švedske.

Region

Izvor: Index

Subota, 15.12.2018.

13:57

Šveđani mole Hrvata da ostane, nude mu zemlju, on se vraća na Balkan
(Foto: Thinkstock)

Rođeni Zagrepčanin, koji je od osamdesetih godina gradio svoje poslovno carstvo drvenih podova i postao svetski „kralj laminata“, svoju je neočekivanu odluku obrazložio svojim razočaranjem što su na izborima u opštini Klipan pobedili ekstremni desničari.

Prema pisanju švedskog poslovnog nedeljnika Veckans Affärera, čini se da je 71-godišnji Pervan sada potpuno odustao od novih investicija u Švedskoj i odlučio da poslovnu budućnost gradi uglavnom u Hrvatskoj.

Njegova kompanija Pervanovo u Hrvatskoj već zapošljava oko 850 radnika u pogonima u Ogulinu i Bjelovaru, a planirano širenje proizvodnje trebalo bi da otvori 500 novih radnih mesta. Veckans Affärer navodi kako je nakon njegovog odustajanja od investicije u Klippanu niz švedskih opština Pervanu ponudilo zemljište za izgradnju novog pogona. Međutim, Pervan ih nije prihvatio jer su bila previše udaljena od sedišta njegove kompanije u Vikenu na jugu Švedske. Potom je razmišljao o proširenju kapaciteta u Vikenu, ali je zbog birokratske procedure i od toga odustao.

Na kraju je njegova kompanija odlučila da potpuno odustane od širenja u Švedskoj i u Hrvatskoj da izgradi najveći evropski centar podnih obloga. Kao moguću ključnu činjenicu u odluci o selidbi investicije u Pervanovu prvu domovinu, Veckans Affärer iznosi blaže hrvatske propise o zaštiti okoline, piše Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: