Hrvatska trka sa Srbijom oko borbenih aviona

Hrvatski dogovor o kupovini 12 polovnih F-16 aviona iz Izraela za 500 miliona dolara upitan je ako SAD ne odobre prodaju, piše AP.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija (Foto: Epa/LESZEK SZYMANSKI)
Ilustracija (Foto: Epa/LESZEK SZYMANSKI)

Dogovor za kupovinu F-16 Barak aviona od Izraela sklopljen je ranije ove godine, ali zavisi od američke dozvole Izraelu da preproda polovne američke avione. A američko ministarstvo spoljnjih poslova sada nagoveštava da se ugrađene nadogradnje moraju ukloniti pre nego se avioni prodaju.

AP citira i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je rekao: "Ili ćemo kupiti avione kakvi su originalno ponuđeni ili će naječaj biti poništen, o tome nema nikakve dileme. U ovom trenutku, to je stvar odnosa između Izraela i SAD-a."

Ova agencija podseća i da su odnosi između američke administracije Donalda Trampa i izraelske administracije Bendžamina Netanjahua bili vrlo bliski, posebno po pitanju obrane.

Dogovor s Izraelom je najskuplja hrvatska kupovina oružja otkad se odvojila od Jugoslavije, piše AP i ističe da je Hrvatska, kao članica NATO, u "mini-utrci u naoružanju" sa Srbijom, neprijateljem iz Domovinskog rata i saveznicom Rusije, koja je nedavno dobila šest polovnih ruskih aviona Mig-29, prenosi Seebiz.

strana 1 od 46 idi na stranu